keskiviikkona, elokuuta 29, 2007

USA rahoittaa itse Irakin kapinallisia


(Kansan Uutiset 29.8. 2007)

Irakin kapinalliset tappavat amerikkalaisia sotilaita aseilla, jotka on hankittu amerikkalaisella rahalla. Afganistanissa huumetuotanto nousi tänä vuonna uuteen ennätykseen. Talebanien aikana se lähes loppui.
KAI HIRVASNORO

Irakissa Anbarin maakunnassa toimivat kapinallisryhmät, muun muassa USA:n perivihollinen al-Qaida, rahoittavat toimintaansa USA:n omilla varoilla. Amerikkalaisia sotilaita ja irakilaisia siviilejä tappavat ryhmittymät ovat saaneet ainakin satojatuhansia dollareita Irakin jälleenrakentamiseen tarkoitettua rahaa vuodesta 2003 alkaen, jolloin Yhdysvallat miehitti Irakin.

Kapinalliset keräävät rahaa ”verona” irakilaisilta yrittäjiltä, jotka toteuttavat Yhdysvaltain rahoittamia urakoita. Veron maksaminen on ehto rakennustöiden aloittamiselle ja kuljetuksille Länsi-Irakissa sijaitsevaan Anbariin, jolla on yhteinen raja sekä Syyrian että Jordanian kanssa.

Heinäkuuhun mennessä Yhdysvallat oli toteuttanut Anbarissa 3 300 projektia yhteisarvoltaan 363 miljoonaa dollaria. Parhaillaan tekeillä on 250 uutta hanketta, joiden yhteisarvo on 353 miljoonaa dollaria.

Yhdysvaltain Bagdadin-suurlähetystön mukaan jokainen yhteistyökumppani vastaa itse projektinsa turvallisuudesta. Juuri siksi kapinallisille virtaa dollareita. Amerikkalainen sopimuskumppani palkkaa irakilaisen alihankkijan esimerkiksi hoitamaan kuljetuksia teillä, jotka ovat kapinallisten valvonnassa. Irakilainen kumppani asettaa hinnan esimerkiksi nelinkertaiseksi sen käyvästä arvosta, koska hän tietää joutuvansa maksamaan puolet tai ylikin sopimuksen arvosta kapinallisryhmälle siitä, että tavara pääsee perille tai siitä, että hän ylipäänsä jää henkiin.

”Vero” moninkertaistaa
urakoitten hinnat

Kapinallisten kannattaa antaa projektien jatkua, koska he tienaavat tuhansia dollareita jokaisesta lastista ja ostavat niillä aseita ja tarvikkeita. He myös maksavat Syyrian rajapoliisille, joka katsoo toiseen suuntaan, kun aseita ja uusia taistelijoita kuljetetaan yli rajan Irakiin.

Anbarissa arvioidaan, että jokainen paikallinen alihankkija, joka pysyy hengissä yli kuukauden, maksaa ”kapinallisveroa.”

Kapinalliset myös muistuttavat aika ajoin olemassaolostaan. He kaappaavat rekka-auton ja palauttavat sen maksua vastaan vain muistuttaakseen pelisäännöistä.
Kun pelisäännöt ovat tällaiset, kohoavat urakoitten hinnat pilviin. Erään soraa kuljettavan urakoitsijan mukaan hän laskuttaisi 16 000 dollaria, jos kohteena olisi suhteellisen turvallinen Bagdadin vihreä vyöhyke. Mutta Anbarin maakunnan Ramadin ja Fallujahin kaupunkeihin hän toimittaisi saman määrän soraa 120 000 dollarilla, josta 100 000 menisi todennäköisesti mujahideeneille, joiksi kapinallisia joskus nimitetään Irakissa.

Samaan aikaan
Afganistanissa...

Terrorismin vastaisen sodan toisellakin päänäyttämöllä Afganistanissa todellisuus on yhtä absurdistania. Sodan yhtenä päämääränä oli lopettaa huumeiden tuotanto Afganistanissa. Maanantaina YK kuitenkin ilmoitti, että talebanien tukemat maanviljelijät yltävät tänä vuonna uuteen ennätykseen unikon tuotannossa maan eteläosissa. Oopiumiksi jalostettavan unikon tuotanto lisääntyi kolmanneksella 8 200 tonniin. Se on 93 prosenttia kaikesta maailmassa tuotetusta oopiumista ja valtaosa siitä päätyy heroiinina Eurooppaan.

Erityisen hyvin unikkosato onnistui Helmandin maakunnassa, jonka rauhaa vartioi 7 000 brittisotilasta ja johon on investoitu kehitysohjelmina miljoonia euroja. Helmand on maailman suurin yksittäinen huumetuotantoalue.

YK:n mukaan ennätyssadon syinä ovat hyvä sää, talebanit ja korruptoituneet virkamiehet. 23 miljoonasta afgaanista 3,3 miljoonaa on mukana oopiumin tuotannossa ja kaupassa, ja noin puolet maan kansantuotteesta syntyy huumekaupasta.

Talebanit vastustivat aiemmin oopiumin tuotantoa, koska he pitivät sitä epäislamilaisena. Taleban-hallinnon aikana huumeiden tuotanto käytännössä loppui Afganistanissa.

Nykyään he kuitenkin suojelevat viljelijöitä ja osallistuvat salakuljetukseen. Talebanit saavat osansa voitoista ja hankkivat niillä aseita ja tarvikkeita sotaan länsimaiden koalitiota vastaan.