keskiviikkona, joulukuuta 17, 2008

Venäläinen sielu Manhattanilla


Reggie Nadelson: Järkkynyt maa. Suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom. Like 2008, 350 sivua.

Manhattanin kaksoistornien romahtamisesta on jo yli seitsemän vuotta, mutta kaunokirjallisuudessa iskujen vaikutusta amerikkalaiseen yhteiskuntaan on käsitelty vähän. Tarvitaan ehkä lisää ajallista etäisyyttä koko maailmaa muuttaneeseen tapahtumaan.

Osin New Yorkissa, osin Lontoossa asuva toimittaja-kirjailija Reggie Nadelson on tarttunut vaikeaan aiheeseen ja onnistuu loistavasti kuvaamaan sitä pelon ja vainoharhan ilmapiiriä, jonka kohta väistyvän presidentti George W. Bushin hallinto levitti maahansa terrori-iskujen jälkeen.

Nadelson on kirjoittanut seitsemän dekkaria, joiden päähenkilönä on Neuvostoliitossa syntynyt amerikkalainen poliisi Artie Cohen.

Järkkynyt maa on ilmestynyt jo joitakin vuosia sitten eikä se ole sarjan ensimmäinen. Mutta hieno valinta ensimmäiseksi suomennokseksi se joka tapauksessa on.

Artie Cohen kuuluu New Yorkin poliisin erikoisyksikköön, joka tutkii lapsiin kohdistuneita rikoksia. Talvella 2003 Brooklynistä löytyy verisiä lastenvaatteita ja Cohenin sukulaispoika on kateissa. Pian löytyy tytön ruumis. Onko sarjamurhaaja liikkeellä?

Onneksi Järkkynyt maa ei kuulu sarjamurharomaanien sarjaan, vaan se kertoo pääasiassa italialais- ja venäläistaustaisista ihmisistä Manhattanilla ja Brooklynissä. Maa on kohta lähdössä sotaan Irakiin ja sotatilassa näyttää Manhattankin Artien havaintojen mukaan olevan. Poliiseja ja sotilaita on kaikkialla, televisiossa kehotetaan hankkimaan varastoon vettä ja ilmastointiteippiä ja propaganda on samanlaista kuin aikoinaan Neuvostoliitossa.

Pelon ilmapiirissä erilainen on vaarallista. Artie Cohen on muuttanut Neuvostoliitosta Israelin kautta Yhdysvaltoihin ja puhuu monia kieliä, muun muassa arabiaa. Pidetäänkö siis häntäkin vihollisena, Artie joutuu kysymään itseltään, kun joku penkoo paikkoja hänen asunnossaan.

Reggie Nadelson tuntuu olevan erityisen hyvin perehtynyt venäläiseen sieluun sekä kylmän sodan aikaisiin erikoisuuksiin. Hänen kirjansa Comrade Rockstar (Toveri rocktähti) kertoo amerikkalaisesta Dean Reedistä, josta tuli Neuvostoliiton ja koko Itä-Euroopan suurin rocktähti neljännesvuosisadan ajaksi. Vuonna 1986 Reed löydettiin kuolleena itäsaksalaisesta järvestä. Tapaus on edelleen selvittämättä.

Toivottavasti Reggie Nadelsonin melankolisia dekkareita saadaan nopeasti lisää suomeksi.