lauantaina, huhtikuuta 04, 2009

Puhuvat taas sosialismista


Kansan Uutisten Viikkolehti 3.4. on omistettu Vasemmistoliiton muutostalkoille. Sellainen tapahtuma järjestetään lauantaina ja sunnuntaina Helsingissä.

Miten Vasemmistoliitosta tehdään moderni punavihreä puolue? kysytään tilaisuudessa, jonka järjestävät Vasemmistonuoret, Vasemmistolinkki ja KSL. Löytyykö vastausta, se selviää vasta Annantalolla. Ja siitä kerromme ensi viikolla.

Tämä lehti pyrkii tarjoamaan sytykkeitä pohdinnalle sekä muutostalkoolaisille että niille, jotka eivät tilaisuuteen pääse. Kysyimme etukäteen linkkiläisiltä vinkkejä siitä, miten vasemmisto saisi aloitteen haltuunsa.

Samaa pohtii myös vuoden 2007 tieteentekijäksi valittu politiikan tutkija, professori Mikko Lahtinen Tampereelta. Hän sanoo, että kriisit aktivoivat ihmisiä kapinaan. Hänelle vasemmisto on vastarintaa ja vastarinnan organisoimista kansalaisyhteiskunnassa.

Totta kai tässä teemassa analysoidaan myös kapitalismia ja sen järisyttävää kriisiä. Jouko Jokisalo toteaa, että finanssi- ja talouskriisin lisäksi kapitalismin tuottamiin vitsauksiin kuuluu myös ekologinen kriisi. Ja kaikki toteutuvat samaan aikaan. Siksi tämä ei ole mikään tavallinen lama.

Nyt kun paketti on valmis, silmiin pistää yllättävä sana: sosialismi. Yllättävä siksi, että sosialisminhan piti olla peruuttamattomasti mennyttä aikaa. Se kuoli ja kuopattiin parikymmentä vuotta sitten.

Nyt toisistaan tietämättä kirjoittajat siitä kuitenkin puhuvat. Vasemmistolinkin aktiiville Jan Koskimiehelle sosialismi on demokratian laajentamista. Vasemmistoliiton puolueohjelmatyötä johtanut Jarmo Lindén sanoo, että yhteiskuntakehityksen uutta punavihreää suuntaa voidaan kutsua myös sosialismiksi.

”Sosialismin voisi määrittää tasa-arvoperiaatteen mukaisesti järjestetyksi demokraattiseksi yhteiskunnaksi, jossa kaikkien yksilöiden vapaus toteutuu kestävän kehityksen sallimissa rajoissa”, Linden kirjoittaa.

Yllättävää on sekin, missä sosialismista käydään nyt erityisen painavaa aatteellista keskustelua. Vai onko se kaiken jälkeen yllätys, että tämä tapahtuu Yhdysvalloissa? Viikkolehti The Nation on joka tapauksessa perustanut erityisen sosialismifoorumin, jossa vasemmistoälyköt yrittävät kuvitella, mitä sosialismi nyt voisi olla.

Valmista uuden yhteiskunnan mallia amerikkalaisilla ei ole. Sosialismin ydinajatuksena he pitävät sitä, että ihmiset kokoontuvat ja keksivät ratkaisuja ongelmiinsa kollektiivisesti, omien kohtaloidensa hallintaa siis.

Mitä Mikko Lahtinen Tampereella, sitä Barbara Ehrenreich ja kumppanit Yhdysvalloissa.

Miten edetä periaatteellisista pohdinnoista käytännön tekoihin tässä talouskriisissä, se on jo vaikeampi juttu.

Ehkä yksi käytännön projekti olisi mahdollinen nyt, kun hallitus teettää lamaleikkauksensa alihankintana kunnilla. Miten leikkuri todella iskee, siihen Vasemmistoliitolla on erinomaiset tuntosarvet Suomen kunnissa valtuutettuina ja lautakuntien jäseninä.

Eikö puolue voisi koota heidän tietojaan yhteen ainutlaatuiseksi tietokannaksi? Syntyisi kokonaiskuva siitä, miten hallituspuolueet – ja luultavasti useimmissa tapauksissa SDP:kin – kriisiä käytännössä hoitavat. Onko siellä sitä yhteisvastuuta, jota valtiovarainministeri Jyrki Katainen tiistaina peräänkuulutti.

Eduskuntaryhmä ja puoluetoimisto voisivat samaan aikaan koota oman aineistonsa siitä, miten kriisiä hoidetaan valtiollisella tasolla ja millä mekanismeilla leikkaukset siirtyvät kuntien tehtäväksi.

Koko komeuden voisi julkistaa ensi kerran syksyllä Vasemmistoliiton varjobudjetin yhteydessä ja koko ajan täsmentyviä tietoja sen jälkeen ainakin kerran vuodessa.

Kaupanpäälle puoluetoimintaan saataisiin uudenlaista sisältöä. Puolueesta tulisi muun ohella tietoa tuottava organisaatio, jolla olisi lyödä pöytään melkoiset faktat, kun vaalikeskustelut alkavat talvella 2011.